Autofabrikant Tesla bijna verkocht aan Google in 2013

Dat blijkt uit een voorpublicatie uit het boek Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future, die maandag is verschenen op de site van Bloomberg.

Schrijver Ashlee Vance baseert zijn verhaal op twee anonieme bronnen. Google en Tesla wilden niet officieel reageren.

Klachten

Begin 2013 verkeerde Tesla in zwaar weer. De eerste auto’s die het bedrijf had verkocht bevatten nog veel bugs, waardoor klanten begonnen te klagen. De verkopen liepen ondertussen sterk terug.

Bestuurders van Tesla hielden deze informatie achter voor directeur Elon Musk, maar toen hij er toch achter kwam riep hij een grote groep mensen bij elkaar. “Het maakt me niet uit wat je aan het doen was. Jullie nieuwe baan is om auto’s af te leveren”, zou hij hebben gezegd.

De medewerkers telefoneerden vervolgens persoonlijk mensen die een voorbestelling voor een Tesla hadden geplaatst, om ze te overtuigen de auto ook daadwerkelijk te kopen. Musk beloofde ontevreden kopers van zijn eigen geld terug te betalen.

Larry Page

Tijdens de crisis overlegde Musk echter ook met directeur Larry Page van Google. De Tesla-topman wilde zijn bedrijf aan Google verkopen, met de voorwaarde dat hij nog minstens acht jaar aan het roer van het bedrijf mocht blijven staan. In die tijd zou het mogelijk moeten worden om een elektrische auto voor de massamarkt te maken.

Bovendien wilde hij een garantie van Page dat er 5 miljard dollar zou worden geïnvesteerd in het uitbreiden van de Tesla-fabrieken. Op beide vlakken zegde Page zijn medewerking toe.

Terwijl advocaten de details uitwerkten, maakte Tesla bekend dat het bedrijf een kleine winst had gemaakt en dat de verkopen van zijn Model S sterk waren aangetrokken. Daardoor verdubbelde de waarde van het aandeel Tesla en kon een grote lening worden terugbetaald aan de Amerikaanse overheid. Musk trok zich terug uit de onderhandelingen met Google.

De beurswaarde van Tesla is momenteel zo’n 26 miljard dollar (24 miljard euro).

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kenteken check

Er zijn geen widget instellingen gevonden! Voeg deze toe of neem contact op met de website administrator.

Pin It on Pinterest

Share This