Nederlandse verzekeraar geeft korting als je netjes rijdt

Oké, gewetensvraag: u geeft uw privacy bloot, maar in ruil daarvoor wordt er korting gegeven op de autoverzekering. Zijn Nederlanders hiervoor te porren?

 

In Engeland wordt sinds vorig jaar al getest met een verzekering die met korting strooit voor automobilisten met een fluwelen voet. Via een smartphone-app wordt het rijgedrag gemonitord, geanalyseerd, en omgezet in een eventuele premievermindering. Want wie keurig rijdt betaalt minder. Je hoeft een commercieel bedrijf alleen maar al je locatie- en snelheidsgegevens te geven. Evenals je eerstgeborene. Wat could possibly go wrong?

De eerste Nederlandse verzekeraar die met dit model aan de slag gaat is Fairzekering (die naam…). Ze ronden deze maand een proef af en wil daarna beginnen met het aanbieden van een verzekering met een data-kastje. Dit kastje, met de naam Chipin, sluit je aan op de OBDII-stekker van je auto. De Chipin maakt verbinding met een netwerk en logt vervolgens netjes al je remacties, rijsnelheden en de locaties waar je geweest bent.

Wie ontzettend netjes rijdt kan maximaal 35% premiekorting pakken, wie als een hork hoekt krijgt geen korting. Er is in dat geval echter geen sprake van een premieverhoging. Er is ook een tussenstap van 10% korting. Fairzekering stelt geen eisen aan het aantal kilometers dat je per jaar moet rijden. Bijkomend geek-voordeeltje: je kan online via het Fairzekering-dashboard zien hoe en waar je hebt gereden. Je hebt dus meteen een handige tripmeter.

Fairzekering

In Trouw laat mede-oprichter Hans Gerritsen weten dat de korting wordt berekent op basis van verschillende factoren:

“Als je alleen te hard rijdt, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je geen korting krijgt. Maar rij je regelmatig te hard in de avonduren en ga je daarbij vaak flink op de rem, dan is het een ander verhaal.”

Maar al je rijdata en de gegevens van je auto (kilometerstand, onderhoud, toerentallen, brandstofniveau) staan nu wel ergens op een server. Fairzekering zegt dat zie info nooit met derden zullen delen. En je kunt het na iedere maand zelf wissen. Na 7 jaar gaat het automatisch de prullenbak in. Maar de politie kan er wel bij, als ze willen:

Wij hebben als beleid dat als de politie gewoon komt vragen om individuele data, we nee zeggen. Alleen op verdenking van een ernstig strafbaar feit kan er op fairzekering juridisch de verplichting rusten informatie uit onze databank af te geven aan justitie. Eigenlijk net zoals bij een huiszoeking.

Ideaal voor de ik-heb-toch-niets-te-verbergen-types onder ons, of wacht je nog even met het blootgeven van je privacy in ruil voor korting?

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kenteken check

Er zijn geen widget instellingen gevonden! Voeg deze toe of neem contact op met de website administrator.

Pin It on Pinterest

Share This